Dominikánská republika má vhodné půdní a klimatické podmínky pro pěstování vinné révy. Oblast Azua na jihozápadě Dominikánské republiky se po celý rok vyznačuje nízkou vlhkostí vzduchu a vysokým procentem slunečných dnů.
Hotel OcoaBay proto investoval do výstavby soukromé vinice a stal se tak vůbec prvním hotelem v karibském regionu, jež spojuje pláže, hory a vinařský turismus. „Hotelový komplex OcoaBay spojuje zásady ekologicky udržitelného cestovního ruchu při zachování přirozeného prostředí a přírodních zdrojů,“ říká o projektu jeho zakladatel Gabriel Acevedo. Vinařská turistika je další přidanou hodnotou
Dominikánské republiky jako turistické destinace. První vinice o rozloze 7 000 m2 zde vznikla v roce 2010. Od té doby se sklízí pravidelně dvakrát ročně (v červnu a prosinci). Z kvalitních plodů se vyrábí bílá, červená i růžová vína. Projekt v počátcích podpořili uznávaní vinařští odborníci z Chile a Španělska.
„Díky úsilí a trpělivosti pana Gabriela Acevedo a Soraya Méndeze, autorů tohoto projektu, je nyní Dominikánská republika ukázkovým vzorem pro rozvoj enoturismu také v ostatních karibských zemích”, říká známý španělský enolog Elías Pastor.
Elías Pastor uvedl, že se za 40 let svého působení v oboru vinařství dosud nesetkal s projektem, který by spojoval hory a pláže spolu s pěstováním kvalitního vína. Vinařská turistika představuje ve Španělsku každoročně pohyb čtyř milionů osob.
Každý člověk utratí v průměru 12 eur za degustace, vstupy na vinařské stezky, nákup vína a prohlídky, dodal Pastor.
Více na www.ocoabay.com