Dominikánská metropole Santo Domingo je městem historie, kultury a koloniálních památek. Vydáme-li se z hlavního města směrem na západ do provincií Azua a Peravia, ocitneme se v oblasti, kde sice nejsou typické palmové háje a luxusní all-inclusive resorty, zato však tento region překvapí existencí pouštních dun, solných ložisek, a dokonce i produkcí skvělého vína.
Pouštní duny
V zátoce Las Calderas u městečka Baní přibližně šedesát kilometrů západně od hlavního města se na ploše 20 km2 rozkládá jedinečný systém pouštních dun. Svou velikostí 117.4 milionů m3 se jedná o ojedinělý přírodní fenomén na karibských ostrovech. Písečné náspy o výšce 35 metrů jsou výsledkem říční sedimentace a skalních erozí z dob Pleistocénu. Navíc pouze v této části Dominikánské republiky je možné vidět pouštní živočichy a rostliny (např. kaktusy Cereus jamacaru, Mořské víno Coccoloba uvifera). Dominikánská vláda udělila tomuto místu v roce 1996 statut Chráněné rezervace. Vstupné vychází na 100 dominikánských pesos, což v přepočtu činí přibližně 55 Kč. Rezervaci je nejlepší navštívit v brzkých ranních, nebo v pozdních odpoledních hodinách. Vzhledem k velmi vysokým teplotám a absenci stínu je nutné mít po ruce dostatek pitné vody, pokrývku hlavy, opalovací krém s vysokým ochranným faktorem a uzavřené boty, které ochrání před rozpáleným pískem.
Solná ložiska
Baníské duny leží v těsné blízkosti solných ložisek Las Salinas. Chcete-li se dozvědět více o procesu těžby a produkování soli, můžete absolvovat komentovanou prohlídku s průvodcem. Vzhledem k vysoké koncentraci soli je právě pláž v Las Salinas považována za nejslanější v zemi. Vyznavači windsurfingu si toto místo oblíbili díky ideálním povětrnostním podmínkám, které zde panují.
Vína z Ocoa
Pokračujeme-li dále na západ, dorazíme do zátoky Ocoa v provincii Azua. V tomto regionu je téměř po celý rok sucho a slunečno, což představuje ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Právě tady založili Španělé na počátku 16. století první vinici na americkém kontinentu. Podle historických údajů žil ve městě Azua i dobyvatel Hernán Cortés, který zde pěstoval hroznové víno ještě před tím, než zaútočil na Aztéckou říši. Azujští farmáři následně začali v tamější úrodné půdě pěstovat zeleninu a tropické ovoce. Zájem o pěstování vinné révy v Karibiku se obnovil až v 21. století díky Gabrielu Acevedovi, který investoval do výstavby butikového hotelu Ocoa Bay. Cílem bylo harmonické propojení hotelu a vinice s přirozeným prostředím zátoky. Půda v Ocoa je stoprocentně ekologická, bez chemických přísad, a tak mají zdejší vína jedinečnou barvu, aroma a vyváženou chuť. Podle slov uznávaného španělského enologa Dr. Luis Vicente Eliase bude Dominikánská republika postupně měnit mapu světového vinařství.
Na výlet do hor
Milovníci pěších výletů se mohou vydat na výlet do San José de Ocoa ńa úpatí pohoří Cordillera Central, odkud se naskýtají úžasné výhledy na okolní hory a přírodu. San José de Ocoa disponuje půjčovnami kol a vozidel s pohonem na čtyři kola a nabízí se zde i organizované treky a projížďky na koních. V posledních letech je toto místo stále více navštěvováno domácími turisty, kteří si oblíbili příjemné teploty okolo 20 stupňů. Jedná se o agrikulturní oblast, ve které si místní farmáři zakládají na ekologických formách pěstování plodin.